diumenge, 6 de novembre del 2011

Del Clot a Hrvatini, passant per Ovieu, Compostela i Sant Vicenç dels Horts.

Queda menys d'una setmana per al Festival de Jocs Populars i Tradicionals del Clot "Què t'hi jugues" i els amics i amigues de l'associació Xankikipugui fa dies que han assolit la xifra que marcaven per al finançament via micro-mecenatge. També han tret el cartell definitiu i la programació. Es confirma la presència del bèlit a la fira i a un taller del joc que es durà a terme el dia 12 a les 12:00 en el parc del Clot, a càrrec de Tot Bèlit. No es descarta la presència d'una altra associació belitaire: l'Associació Cultural i Esportiva "Anem de Bòlit", d'Anglesola. Pel que les perspectives de sinergies belitaires intercomarcals semblen ideals.

Però no només de bèlit viu l'home... Visitant el bloc del Festival podem trobar tot un seguit de mostres d'altres opcions lúdic-esportives com la morra, que ve de celebrar el seu 3er Campionat Internacional a Sant Carles de la Ràpita. Podeu consultar el programa complet aquí.

Meanwhile, in Sant Vicenç dels Horts...

No serà l'únic compromís dels i de les belitaires del Barcelonès, ja que aquell mateix dia, un escamot es dirigirà a una de les festes populars gallegues més conegudes: el magusto. El magusto és una celebració gallega, els arrels de la qual estan en el cap d'any preromà. També se celebra anualment a l'àrea de Barcelona. Fins fa poc, es feia a Les Planes. Enguany però, es farà a Sant Vicenç dels Horts. Com a les passades edicions, la bilharda hi serà present, també sota la modalitat del bèlit. Serà a les 12:00 al Parc del Pi Gros. S'integrarà la diàspora gallega als equips actualment existents al Barcelonès o, pel contrari, emularà als irlandesos de Glasgow creant un poderós Cèltic de Barna? Només el temps te la resposta.

El liriu (i el bèlit) a la premsa asturiana

El liriu segueix generat expectació a Astúries. Bona prova d'això és el reportatge publicat l'1 de novembre a El Correo sobre aquest esport germà del bèlit. De fet, des de Tot Bèlit hem considerat molt interessant l'enfocament, ja que destaca la dimensió internacional del joc, tot descobrint un nou país a l'Eix de la cana: Cuba!. A l'illa caribenya el joc sembla ser que rep el nom de quimbumbia.

També es fa esmena del Pic i Pala (País Valencià) i del bèlit. Més enllà d'això, ofereix una informació detallada de l'estat actual de la qüestió a Astúries i ofereix perspectives interessants per a l'enfortiment de la CNL.

Per altra banda, no tot són bones notícies. A Galícia, la bilharda sembla que està patint una campanya de desprestigi per part de determinats grupuscles espanyolistes que acusen al joc de ser poc menys que un entreteniment de nacionalistes radicals... I tant! Què esperaven? El dubte ofèn.

Tota la nostra solidaritat internacionalista belitaire amb l'excel·lent feina que estan desenvolupant els germans i germanes de la LNB.

El Pandolo

I de la Península Ibèrica, anem als Balcans; donat que tampoc els països eslaus són aliens al bèlit. Almenys a Eslovènia i Croàcia, es juga una modalitat de l'esport anomenada Pandolo. Poc sabem de l'estat del joc al segon país més enllà del fet que es juga amb un vestit tradicional. En canvi, Tot Bèlit ha trobat nombrosa informació del Pandolo a Eslovènia, a on tenen fins i tot una lliga nacional que domina per ara l'equip Mimoza (una mena de Can Barraca de Hrvatini). Altres equips destacats són el Pazipandolić, Mazza la Panda o Panda la Mazza d'Istra Sever.

La mecànica del joc es semblant a la del bèlit amb petites variants. Juguen amb 3 persones cada equip (tot i que l'equip pot tenir més jugadors o jugadores) i el camp està delimitat conformant un àrea triangular. Els llançaments es realitzen de la mateixa manera que a Catalunya, variant aspectes com el de matar les canes... I fins aquí arriba el nostre domini de l'eslovè!

Com passa cada cop que repassem la realitat d'aquest esport a nivell internacional, sorgeixen tot un seguit d'interrogants: Països Catalans - Galícia, Països Catalans - Astúries, Països Catalans - Cuba, Països Catalans - Eslovènia... per quan?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada