dimecres, 20 de juny del 2012

Caneshnikov es fa amb el Torneig a Vida o Mort












Aires de fi de temporada a Marina, a on tres equips havien de disputar-se el Torneig a Vida o Mort del Fort Pienc... Bé, al final van ser dos perquè el conjunt local, el Bèlit Nord, va decidir fer campana proclamant-se propietari indiscutible de la "rajola de ciment", trofeu atorgat al tercer. El grapat de jugadors locals que van fer acte de presència es van repartir entre els equips santsenc i riberenc, que no arribaven al pont de Marina sobrats d'efectius, precisament. Així, l'assumpte es va determinar a un sol partit en el que Caneshnikov assoleix la "rajola d'or" i Casus Bèlit la "rajola de plata".

Partit fluixet

Desprès d'esperar una estona llarga al començament del partit, aviat es va posar de manifest que els equips no arribaven en el seu millor estat de forma. A les nombroses baixes que hi havia per la jornada, s'ha d'afegir l'estat del terreny de joc, a on no només hi havien múltiples sots, sinó també escombraries, xeringues i pipes de crack. D'alguna manera, resulta lògic que els jugadors i jugadores estiguessin més pendents del terra que del bèlit. Des d'aquí volem fer una crida a la dignificació del bèlit per a que l'administració local habiliti espais salubres per a la pràctica del joc.

Pel Casus Bèlit, únicament va puntuar Ohiana amb 20 canes. Els altres cinc jugadors es van trobar cinc escapçades una, de Jordi, una altra de Mohammed i tres de Miguel. Però el Caneshnikov tampoc va estar gaire més encertat que el seu rival. Només van puntuar Miguel amb 20 i Francesc amb 25, havent escapçades de Xose o d'Albert i Parra, aquests dos, ocasionals jugadors pels de Sants. Així, a la mitja part s'arribava amb el discretíssim resultat de Caneshnikov 45 - Casus Bèlit 20.

Tot quedava a l'aire per a la segona ronda. El Casus Bèlit millorava una mica, tot i que no gaire. Aquest cop van puntuar Sergio amb 35, Parra amb 15 i Xose amb 35. Miguel i Pep Toni van fer sendes escapçades. Lico va matar la cana de Marc. La distància que quedava eren 60 canes, assumibles de no ser pel particular "ritme" que tenia el partit. Francesc començava bé amb 40 canes pels riberencs, però els dos jugadors següents no van aconseguir puntuar. Llavors, el llançador formenterenc Pep Toni va fer tres gran tirs que feien pujar 100 canes al marcador superant als rivals i sentenciant l'encontres. Desprès d'aquest cop de ma, Jordi va afegir unes altres 75. El capità dels riberencs no va poder puntuar per una escapçada de Xose Mari, pel que el resultat es va quedar en el definitiu Caneshnikov 260 - Casus Bèlit 105, un marcador "humil" que fa justícia als mèrits exhibits per ambdós conjunts. A més de l'entrega de les rajoles commemoratives, Caneshnikov, Casus Bèlit i els representants del Bèlit Nord van tenir un gest bonic de record pel vaguista empresonat Andreu tot reclamant la seva immediata llibertat. Reivindicació a la que naturalment ens afegim des de Tot Bèlit.



Trobada Jove del Clot-Camp de l'Arpa

I el bon bèlit es va fer esperar fins a la tarda, dins del marc de la III Trobada Jove del Clot-Camp de l'Arpa i de les mans dels novells jugadors i jugadores clotenques que, malgrat ser el seu primer contacte amb el joc, van fer un paper prou digne. S'hauran de posar les piles els equips del Barcelonès fins ara existents, ja que les noves generacions semblen haver nascut amb una cana a la ma.

Desprès d'una breu explicació, membres del Caneshnikov i del Casus Bèlit es van barrejar amb gent del Clot i del Poble Nou per tal de disputar un partidet. A la finalització tothom va poder gaudir dels concerts de Heyser, Skabòries, Tret al Clatell i Igitaia.

divendres, 15 de juny del 2012

Demà, gran dissabte belitaire!

Aquest espai ha estat alguns dies sense actualitzar a l'espera que es confirmessin els diversos actes que havien previstos per a les properes dues setmanes i que tancaran la temporada 2011-2012. Es confirma que tot està en crisi, menys el bèlit.

El partit que s'havia plantejat entre el Casus Bèlit i un combinat basc s'ha suspès finalment per problemes d'última hora. Però en canvi, hi haurà dues cites molt importants per a assistir a grans encontres de l'univers belitaire barceloní i per a provar a fer unes quantes canes. No és gens complicat!

1er Torneig a Vida o Mort

El primer esdeveniment de la jornada és el 1er Torneig a Vida o Mort del Fort Pienc; convocat per l'equip local, el Bèlit Nord, que ha renascut de les seves cendres "com el gat Félix" després de la crisi generada pels últims resultats, oferint un torneig d'alt nivell competitiu: han confirmat la seva assistència l'equip amfitrió, el Caneishnikov i el Casus Bèlit de Sants. Els Panarres han declinat, en aquesta ocasió, intentar lluitar per a aquest trofeu. Es rumoreja que és degut a una situació financera no gaire diferent a la del Glasgow Rangers. Esperem que el conjunt cortsenc encara estigui viu per al gran clàssic del Barcelonès que es preveu per l'agost. En qualsevol cas, aquesta absència fa que a les 10:00, sota el pont de Marina, el públic pugui assistir a un enfrontament en format triangular com el que ja es va viure al seu moment en Sant Antoni i que tant grats records proporciona al Bèlit Nord. A aquestes bones sensacions s'ha afegit els rumors que situen Guardiola com a proper entrenador dels roig-i-negres. Com sempre, el bèlit va més enllà d'allò purament esportiu, i els organitzadors han tingut un record pels vaguistes empresonats els últims dies i s'han manifestat clarament contra les retallades. Bèlit sí, lluita també.

Trobada Jove del Clot

I organitzada per l'Assemblea de Joves del Clot-Camp de l'Arpa, arriba la III Edició de la Trobada Jove d'aquest barri. Dins d'un programa interessant de concerts i de promoció de la cultura popular, també s'organitza un taller/exhibició de bèlit al Parc del Clot de la mel, al voltant de les 17:00. Aquest barri sempre ha mostrat un interès significatiu pel joc... Potser estan preparant clandestinament un equip amb pretensions hegemòniques? Encara és aviat per saber-ho. Tot i que arreu del Barcelonès se sent com futurs belitaires esmolen les seves canes cap a una competició comarcal que farà saltar espurnes. Tot Bèlit romandrà atent i informarà de qualsevol pas donat en aquesta direcció.  

dimarts, 5 de juny del 2012

Can Barraca nou campió!

Des d'aquest diumenge el bèlit te un nou campió. Es tracta de Can Barraca, etern candidat al títol, que va haver d'esperar a la vuitena edició per aixecar el trofeu que l'acredita com a millor equip de l'any. Classificat per la via directa a la fase de lliga, va haver de patir fins l'últim moment per les seves derrotes davant Desibèlits AEPC i Mosquetes Mortes. Peró un resultat favorable davant Taronges els hi va assegurar el primer lloc a la classificació i per tant eludia la fase eliminatòria. Des de llavors, Can Barraca s'ha imposat amb autoritat als diferents rivals amb els que s'ha creuat.

Una fase final amb sorpreses

El sorteig va voler que els protagonistes de la final de la passada edició s'enfrontessin als quarts. El resultat va ser molt semblant: Los Primos guanyaven 750-510 a Taronges. Els Bons anaven directes a semifinals per incompareixença del contrari. Als altres dos partits, els protagonistes de la present edició mostraven maneres: Can Barraca guanyava 480-170 a Esplai Sant Narcís, i Construccions Cañí es desfeia d'un històric Obélit per 865-425.

Cap sorpresa a la semifinal que aparellava Can Barraca i Els Bons. L'equip grisenc va imposar la seva superioritat amb un 710-200.

En canvi, els vigents campions no van poder continuar lluitant per la defensa del títol perquè es va creuar al seu camí Construccions Cañí. Els enviats especials a Girona parlen d'un partit molt intens i molt igualat en el que qualsevol dels dos podria posar-se a la final. Malgrat partir com a favorits, Los Primos es van quedar a escasses 25 canes de la victòria davant d'un Construccions Cañí que ja s'havia proclamat per dret propi com a equip revelació de la temporada. El resultat ho diu tot: Los Primos 920 - Construccions Cañí 470.

Escac i mat

Tot plegat feia preveure una final d'infart. Però Can Barraca va anar per feina i va deixar clar des d'els primer llançament que volia sentenciar el partit. Al torn de Construccions Cañí, l'equip cardenal havia d'intentar igualar 675 canes. Si l'assumpte era complexe, Miquel Gil i Carri es van ocupar de posar-l'hi les coses encara més difícils amb sendes escapçades espectaculars. A la mitja part, Can Barraca semblava tenir la final encarrilada amb un resultat de 675-225.

Però a la segona part, els encerts defensius de l'equip cardenal van fer pensar als presents que els grisencs podien ensopegar. Can Barraca feien 210 canes més i un total de 885. Malgrat haver una distància significativa (660 canes) tothom estava alerta: Construccions Cañí te a les seves files Julian Vizcaino, el millor canador del campionat, o Juan A. González, el cinquè millor llançador. Tot era possible.

Però si els Cañí tenen un dels millors atacs del Campionat, Can Barraca te també una de les millors defenses. El conjunt grisenc va contenir reeixidament l'impuls ofensiu del seu rival. Les tres escapçades finals van deixar que Construccions Cañí només afegissin 245 canes al marcador. L'última jugada es pot veure aquí.

El resultat final deixava les coses en un Can Barraca 885 - Construccions Cañí 470. Els nous campions van traslladar la festa a la plaça principal de Sant Narcís, a on es van banyar a la font en una imatge que ha donat la volta al món.

Així acaba el 8é Campionat de Sant Narcís, l'edició més nombrosa a nivell d'equips. Queden per al record molts moments de gran bèlit, el bon nivell dels debutants, molts resultats inesperats i la gran remuntada de resultats de Belinqüència, el primer derbi pixapí a Girona o la gran cana matada de Xose Mari per la part barcelonina. Però sobretot queda el gran repte del 9é Campionat del Món per a la temporada vinent. Felicitats a l'organització i molt especialment als campions.


Actualitat internacional

I l'actualitat internacional ens porta un cop més a Galícia i a Eslovènia. En el primer cas, Galícia també ha tancat el seu campionat. No n'hi ha de novetats a nivell d'equips. Bateas segueix dominant la competició proclamant-se un any més campió per equips. A nivell de competició individual, el nou coroceiro nacional és Rubén Otero de Faísca (foto). La campiona femenina és Lu de Corredoiras. Finalment, el campió de varados és Xan Rodiño.

A Eslovènia encara queden jornades. El dissabte es va jugar la tercera, a on es va poder veure com Mimoza domina la classificació demostrant ser l'equip més en forma del campionat.   

divendres, 1 de juny del 2012

Setmana plena de novetats

L'actualitat belitaire arriba molt carregada aquest cap de setmana. L'esdeveniment principal tindrà lloc a Sant Narcís amb la fase final del 8é Campionat del Món. Ja només queden vuit equips: Los Primos, Can Barraca, Construccions Cañí, Taronges, Esplai Sant Narcís, Obélit, Desibèlits AEPC i Els Bons. Avui es realitza el sorteig de quarts. Així, diumenge es disputarà la final i coneixerem qui serà el campió d'enguany. A priori, Can Barraca, Los Primos i Taronges es postulen com a favorits; però ja hem viscut alguna sorpresa en aquest Campionat. Romandrem atents a les novetats que arribin de la web referencial de Va de Bèlit.

Bèlit al Poble Sec i a Sants

I al Barcelonès també hi ha bèlit. el dissabte 2 de juny a les 18:30, hi haurà una exhibició/partit de bèlit al Poble Sec, a les tres xemeneies, dins del marc d'una mostra de cultura popular. Hom que hi sigui a prop, podrà avaluar les seves competències canadores o escapçadores i postular-se com a estrella emergent d'un futur equip al barri.

Per altra banda, el Casus Bèlit participa a la 2a Festa Intercultural de Sants, Hostafrancs i La Bordeta. Al seu càrrec estarà la realització d'un taller del joc a la secció de Jocs i Esports del Món. A més d'aprendre a jugar al bèlit, la gent podrà aprendre nocions de cricket amb l'Associació Catalunya Cricket Club i capoeira amb Abadá-Capoeira. L'horari és de 17:00 a 20:00 i està dins de la completa agenda d'activitats del Firentitats de Sants.

Desafiament des de Galiza

Imatges en exclusiva del Play Off Nacional de la lliga de bilharda, aconseguides per Tot Bèlit mitjançant O Varal, ens mostren Serxio del Faísca, el seleccionador nacional habilitat en substitució de Paco Flores, sostenint una cana en el que tothom ha interpretat com un desafiament a la poderosa selecció catalana.

Galiza ve de guanyar recentment a la selecció d'Euskal Herria i te un saldo francament positiu en les seves disputes internacionals, havent guanyat seleccions com l'asturiana o l'alemanya. Tot i així, els Països Catalans és el conjunt que es resisteix a la selecció gallega, fet que des d'allà s'interpreta com resultat de la dificultat en adaptar-se a les canes que es fan servir a Catalunya.


Amb aquest gest, molts veuen una crida a un tercer partit, que potser els gallecs i les gallegues afronten sota el lema optimista de "a la tercera va la vençuda". Des de Tot Bèlit seguirem amb atenció qualsevol moviment que es doni en aquesta direcció.

Eslovènia vs Països Catalans?

Rumors que corren per la xarxa apunten a un possible encontre internacional entre Eslovènia i els Països Catalans que es donaria en una data encara indeterminada sent totes dues seleccions "oficials", donat que la selecció catalana aprofitaria la recent sentència del Tribunal Constitucional per a constituir una federació no havent selecció espanyola. Desprès d'algunes indagacions, Tot Bèlit ha de desmentir aquests rumors. El debat sobre l'oficialitat continua obert, tot i que les fonts consultades es mostren favorables ni que sigui al partit contra Eslovènia.


La rumorologia senyala que les gestions per a aquest partit ja s'haurien iniciat. Com sempre, Tot Bèlit seguirà de prop aquest procés i informarà detalladament de qualsevol novetat que es produeixi en aquest sentit. Més enllà d'això, la creixent interrelació internacional ens porta a la pregunta clau: estem davant la germinació d'una futura Champions League belitaire? Los Primos, Can Barraca, Taronges, Cochikeiros, Bateas, Xarutos, Sant Michele, Verona, Quirinal Liriu Sport, Espor d'Asturies, Mazza la Panda, Panda la Mazza, Pandalori... Només d'imaginar-lo!